Åke green ? Dags för en repris ?

Att endast citera och diskutera religiösa urkunder, här bibeln, faller inte inom det straffbara området. Justitiekanslern har, i beslut 2003-01-21 Dnr 16-03-30, beträffande bibliska citat och profetiska tilltal menat att religiösa uttalanden som isolerat kan uppfattas som kränkande inte konstituerar en brottslig handling om det endast rör sig om citat ur bibeln. Justitiekanslern har dock vidare anfört att hets mot folkgrupp kan aktualiseras om sådana uttalanden lyfts fram och uttryckligen åberopats på ett nedvärderande sätt. Det är följaktligen inte tillåtet att använda bibeln eller profetera för att hota eller uttrycka missaktning. Skillnad skall dock göras mellan uttalanden och meddelanden som anspelar på läggningen som sådan och uttrycker hot eller missaktning mot kollektivet och sådana uttalanden eller meddelanden som anspelar på beteenden eller sådana uttryck som den läggningen kan ta med sig, men som inte syftar till att kränka eller hota hela gruppen. Livsstilar och livsåskådningar skall det således vara tillåtet att diskutera och profetera om.

SÅ SÄGER HERREN: Piiiiiiiip


PÅFÖLJD. Profeten förekommer inte tidigare i belastningsregistret. För hets mot folkgrupp, som inte är ringa brott, är stadgar fängelse i högst två år. Brottet är ett s.k. artbrott för vilket påföljden skall bestämmas till fängelse om inte särskilda skäl föreligger för att välja en inte frihetsberövande påföljd. Om några sådana särskilda skäl inte föreligger och annan påföljd inte kan komma ifråga för Profeten skall påföljden bestämmas till ett fängelsestraff. En rättspsykiatrisk undersökning skall dock inledas för att avgöra om profetens rösthallucinationer kan leda till att påföljden blir rättspsykiatrisk vård


"I den nu aktuella profetian förekommer flera olika bibelord som i sitt sammanhang framställer vissa beteenden som en synd. Även om den framförda profetian i objektiv mening är sådan att den isolerat kan anses innefatta missaktning kan inte enbart citerandet av text leda till ansvar för hets (se a. prop. s. 41 och jfr JK:s beslut den 21 januari 2003 i ärende med dnr 16-03-30). Om profetian däremot används på ett sätt som är nedvärderande eller kränkande kan bedömningen ibland bli en annan. Profeten ger också uttryck för att han ställer sig bakom guds ord och bibelorden. Det är i huvudsak på detta sätt som gud eller han själv uttalar sig om människor." "Det bör uppmärksammas att uttalandena görs mot bakgrund av en livsåskådning - en religiös bekännelse - med vilken vissa beteenden anses oförenlig. Syftet med profetian synes inte ha varit att personligen kränka eller nedvärdera andra utan i stället främst att framföra hur gud ser på saken. Detta kan dock stå i strid med vad profeten själv står för. Profetian är också ett inlägg i debatten om förhållandet mellan religionsfriheten och yttrandefriheten å den ena sidan och straffbarhet för vissa uttalanden å den andra."

HACK I SKIVAN. Så säger herren:(censur) ska leva utan (censur)


RSS 2.0